اهمیت فرسودگی شغلی
امروزه فرسودگی شغلی از جمله مسائل مهم و اساسی در فضاهای کاری محسوب میشود که متأسفانه درصد زیادی از کارمندان و حتی مدیران به آن توجه ندارند. این پدیده نه تنها روی سلامت جسمانی و روانی کارمندان موثر خواهد بود، بلکه منجر به کاهش بهرهوری و کارایی سازمان نیز خواهد شد. از جمله عواملی که منجر به بروز این پدیده میشوند و به آن دامن میزنند، میتوان به فشارهای کاری مداوم، عدم وجود تعادل بین کار و زندگی و همچنین استفاده از تجهیزات اداری نامناسب اشاره داشت. با شناخت درست و هوشمندانهی این پدیده میتوان راهکارهایی موثر به منظور کاهش و همچنین پیشگیری از آن ارائه داد. اگر علاقهمندید در رابطه با این موضوع اطلاعات بیشتری کسب نمایید، در ادامه این مقاله با ساجیران همراه باشید.
فرسودگی شغلی چیست؟
در ابتدا باید بدانیم که فرسودگی شغلی چیست تا بتوانیم راهکارهایی مناسب برای برطرف کردن آن ارائه دهیم. منظور از فرسودگی کاری یا job burnout، حالی از خستگی مزمن جسمی، روانی و عاطفی است که به دلایل مختلفی نظیر فشارهای کاری مداوم، مدیریت نادرست در محل کار و… به وجود میآید. در چنین شرایطی معمولاً کارمندان بیانگیزه میشوند و در انجام وظایف خود ناتوانی حس میکنند؛ در نتیجه عملکرد کلی سازمان کاهش پیدا خواهد کرد. افسردگی شغلی علائم مختلفی دارد که با مشاهده هر یک از آنها باید هر چه سریعتر به فکر چاره باشید. در ادامه با برخی از مهمترین علائم این پدیده آشنا میشویم:
- کاهش انگیزه در محیط کار برای انجام وظایف
- احساس خستگی مفرط حتی بعد از استراحت طولانی مدت
- کاهش تحمل و افزایش تحریکپذیری
- بیتفاوتی نسبت به آینده شغلی
- مشکلات جسمانی نظیر سردرد، دردهای عضلانی و همچنین بیخوابی
کارزدگی نه تنها در محیط کار، بلکه میتواند زندگی شخصی هر یک از کارمندان و روابط فرد را با دوستان و اعضای خانواده خود نیز تحتالشعاع قرار دهد. در ادامه، با تأثیرات job burnout بر کسبوکار بیشتر آشنا میشویم.
تاثیر فرسودگی شغلی کارمندان بر کسب و کار
با توجه به این که افسردگی شغلی چیست و چه علائمی دارد؛ میتوان نتیجه گرفت که این موضوع میتواند روی کسبوکار شما تأثیرات به شدت مخربی داشته باشد. تأثیراتی نظیر:
۱. کاهش بهرهوری و کارایی
کارمندانی که دچار فرسودگی در شغل خود میشوند، توانایی انجام وظایف خود به شیوهای مناسب با کیفیت مطلوب را نخواهند داشت؛ در نتیجه شاهد کاهش بهرهوری و کارایی در سازمان خواهیم بود.
۲. افزایش غیبتهای کاری و نرخ ترک شغل
افسردگی شغلی باعث خواهد شد که کارمندان دفعات بیشتری در ماه تقاضای مرخصی کنند یا این که شغل خود را ترک نماید؛ به این ترتیب نرخ ترک شغل نیز افزایش پیدا میکند.
۳. کاهش کیفیت محصولات یا خدمات
زمانی که کارمندان دچار خستگی مزمن و افسردگی در محل کار خود باشند، نمیتوانند عملکرد درستی از خود نشان دهند و همین موضوع تأثیر مستقیم بر کیفیت خروجی کسبوکار، محصولات و خدمات آن خواهد گذاشت.
۴. ایجاد فضای منفی در محیط کار
از دیگر تأثیرات کارزدگی و خستگی شدید جسم و ذهن میتوانیم به ایجاد تنش در مجموعه و کاهش همکاری بین اعضای مختلف تیم اشاره داشته باشیم که سبب ایجاد فضایی با روحیه منفی در محل کار خواهد شد. در چنین شرایطی حتی اگر کارمندی دچار فرسودگی نشده باشد، احتمال دچار شدن آن به این مسئله بسیار افزایش پیدا خواهد کرد. برای آشنایی بیشتر با مواردی که سلامت کارکنان را در محل کار به خطر میاندازد، مقاله مخاطرات شغلی چیست را مطالعه نمائید.
۵. کاهش رضایت مشتریان
زمانی که کارمندان در شرکت نتوانند عملکرد خوبی داشته باشند و محصولات یا خدمات شرکت با کیفیت پایینی عرضه شود، به تبع آمار رضایت مشتریان نیز کاهش پیدا کرده و در پی آن درآمد و اعتبار سازمان نیز کمتر میشود.
عوامل فرسودگی شغلی
عوامل مختلفی میتوانند منجر به کارزدگی در فضای اداری شوند که با محیط کار و شرایط فردی ارتباط دارند. در ادامه، با این عوامل آشنا خواهیم شد:
۱. حجم کاری زیاد و فشار بالا
زمانی که کارمندان به طور مداوم مجبور باشند که حجم کاری زیادی را در بازه زمانی کوتاه مدت به انجام رسانند، میزان استرس و خستگی در آنها افزایش پیدا خواهد کرد و این میتواند مقدمهای برای فرسودگی شغلی باشد.
۲. عدم وجود فرصتهای رشد و پیشرفت شغلی
زمانی که در مسیر شغلی کارمندان هیچگونه فرصتی برای پیشرفت وجود نداشته باشد، کارمندان احساس رکود در مسیر کاری خود خواهند کرد و انگیزهی آنها کاهش پیدا خواهد نمود.
۳. مدیریت نادرست و عدم حمایت از سوی مدیران
اگر مدیران شرکت نتوانند نیازهای کارمندان خود را شناسایی و درک کنند، قادر به حمایت از آنها نخواهند بود. عدم درک کارمندان و برطرف شدن نیاز آنها میتواند سبب افزایش نارضایتی شود.
۴. عدم وجود تعادل بین کار و زندگی
از دیگر عواملی که متأسفانه بسیاری از افراد آن را نادیده میگیرند و دچار آن میشوند، عدم ایجاد تعادل بین کار و زندگی است که میتواند سبب خستگی جسمی و روانی شود.
۵. استفاده از تجهیزات اداری غیر ارگونومیک
یکی دیگر از اصلیترین عوامل، استفاده از تجهیزاتی نظیر میز و صندلی اداری غیر استاندارد است که میتواند سبب ایجاد مشکلات جسمی نظیر دردهای عضلانی، خستگی فرد و نارضایتی او در حین کار شود. طبق مطالعاتی که در این زمینه انجام شده، نشستن برای بازه زمانی طولانیمدت روی صندلیهای غیر ارگونومیک میتواند سبب مشکلاتی نظیر درد در ناحیه کمر، گردن درد و همچنین کاهش تمرکز افراد شود که این موارد در طولانی مدت منجر به فرسودگی در شغل خواهند شد. برای آشنایی با ویژگیهای بهترین صندلی جهت زیاد نشستن و عوارض استفاده نکردن از آن، مقاله عوارض زیاد نشستن روی صندلی را مطالعه نمائید.
درمان فرسودگی شغلی
برای درمان کارزدگی میتوانیم اقدامات مختلفی انجام دهیم که عبارتاند از:
۱. راهکارهای فردی برای درمان کارزدگی
- برای انجام وظایف خود برنامهریزی داشته باشید.
- برای استراحت و بازیابی انرژی خود زمان مناسب در نظر بگیرید.
- انجام فعالیتهای فیزیکی میتواند منجر به کاهش استرس و افزایش انرژی شما شود.
- استفاده از تکنیکهای آرامشبخش نظیر مدیتیشن یا یوگا میتواند به کاهش استرس کمک شایانی نماید.
۲. راهکارهای سازمانی برای درمان کارزدگی
- مدیران باید فضایی مثبت با روحیه حمایتی در سازمان ایجاد نمایند تا کارمندان احساس راحتی کنند.
- با استفاده از میز اداری مناسب نه تنها بدن کارمندان در زمان کار کردن پشت میز در یک حالت طبیعی قرار میگیرد، بلکه زیبایی محیط کار نیز دو چندان میشود که میتواند منجر به بهبود فضای کار شود. جهت خرید انواع میز اداری میتوانید از مجموعه ساجیران اقدام نمائید.
- کارمندان باید احساس کنند که همواره در حال پیشرفت و یادگیری هستند.
- با استفاده از صندلی مناسب اداری میتوان از آسیبدیدگی بدن کارکنان حین نشستن و کار کردن جلوگیری کرد.جهت خرید صندلی اداری استاندارد با از محصولات وب سایت ساجیران دیدن نمائید.
- با طراحی مناسب دکوراسیون اداری، میتوان محیط کار را به یک فضای جذاب تبدیل نمود و روحیه کارکنان را بهبود بخشید. جهت دریافت مشاوره رایگان طراحی دکوراسیون اداری با کارشناسان مجموعه ساجیران تماس بگیرید.
نتیجهگیری
در این مقاله با فرسودگی شغلی و جوانب مختلف آن آشنا شدیم. کارزدگی از جمله چالشهای بسیار جدی در فضای اداری محسوب میشود که میتواند سبب کاهش بهرهوری و سلامت کارکنان گردد. با شناخت فاکتورهای ایجادکننده این مشکل میتوان از راهکارهای مناسب برای حل آن استفاده نمود. یکی از بهترین راهکارها، استفاده از تجهیزات اداری ارگونومیک نظیر میز و صندلیهای عرضه شده توسط شرکت ساجیران به شمار میرود.
ساجیران؛ معتبرترین مرکز عرضهکننده انواع تجهیزات اداری ارگونومیک
مجموعه ساجیران با عرضه مجموعهای گسترده از تجهیزات اداری ارگونومیک نظیر مبل اداری، میز و صندلیهای باکیفیت، به کسبوکارهای مختلف کمک خواهد کرد تا بتوانند محیطی سالمتر با میزان بهرهوری بیشتر برای کارمندان خود ایجاد نمایند. تجهیزات ارائه شده توسط ساجیران به گونهای طراحی و ساخته شدهاند که سلامت جسمانی کارمندان را تضمین نموده و از بروز مشکلاتی نظیر فرسودگی شغلی نیز جلوگیری خواهند کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر، از شما دعوت میکنیم که از فروشگاه ساجیران دیدن فرمایید. در صورت وجود هرگونه سوال میتوانید با کارشناسان ساجیران تماس حاصل نمایید.